Het beitsen (of schilderen) van een schutting is een relatief eenvoudige klus, maar het vereist wel wat voorbereiding en aandacht voor detail voor een duurzaam en mooi eindresultaat. Stappenplan om je schutting te beitsen. Bescherm het hout en geef het een nieuwe uitstraling. Eenvoudig en langdurig resultaat met de juiste voorbereiding.
Een schutting moet altijd gebeitst worden. Dit betekent dat je gewone lak niet op de schutting kan; omdat het hout open is aan alle kanten, kan er vocht intrekken, waardoor een open verfsysteem (ofwel beits) bijna verplicht is.
Het beitsen van een schutting is een populaire optie om het hout te beschermen en een nieuwe uitstraling te geven. Zo kun je je schutting zwart verven, een nieuwe glansgraad proberen of je schutting in een andere kleur beitsen. Een beits kan volledig transparant zijn, maar het kan ook volledig dekkend zijn. Daartussenin zit ook de optie voor een ‘semi-dekkende’ beits: er wordt dan wel een tint gegeven, maar deze blijft transparant-achtig om de natuurlijke look van het hout te bewaren.
Voordelen beitsen van een schutting
- Natuurlijke uitstraling: Beits kan transparant zijn en kan dus de natuurlijke houtnerf, behouden waardoor het een warmere en natuurlijke uitstraling heeft.
- Bescherming: Beits dringt diep door in het hout en biedt bescherming tegen vocht en UV-straling. Het voorkomt ook dat het hout gaat rotten en schimmelen.
- Onderhoud: Beits slijt meestal geleidelijk af en hoeft niet volledig te worden verwijderd bij het aanbrengen van een nieuwe laag.
- Ademend systeem: beits is vochtregulerend, waardoor het niet alleen geschikt is voor de schutting, maar ook voor de boeidelen!
Nadelen beitsen van een schutting
- Korte beschermingsduur: er zijn lakken op de markt die 8 of soms wel 10 jaar mee kunnen gaan. Beits is echter een stuk korter van levensduur, daar waar de meeste beitsen na 5 jaar al een nieuw laagje nodig hebben voor een mooie glans.
Stappenplan schutting beitsen (of verven)
Hier is een stapsgewijze handleiding voor het beitsen van een schutting.
Benodigdheden:
- Schuurpapier
- Kwast of verfroller
- Verfbak
- Buitenverf (geschikt voor hout, bijvoorbeeld acrylverf of houtbeits)
- Eventueel een primer (indien nodig)
- Afplaktape (optioneel)
- Zeildoek of afdekfolie (om de grond te beschermen)
- Tuinslang of emmer met water (om de schutting te reinigen)
Stap 1: Voorbereiding
Reinig de schutting: Maak de schutting grondig schoon met een tuinslang of een emmer water om vuil, stof en eventuele losse verfresten te verwijderen. Laat de schutting goed drogen voordat je begint met schilderen.
Schuur de schutting: Als de schutting ruw is of er oud verfwerk op zit, schuur dan het oppervlak lichtjes met schuurpapier om eventuele oneffenheden te egaliseren en de hechting van de verf te verbeteren. Uw schutting beitsen zonder schuren is niet aan te raden, maar mocht er iets zijn waardoor schuren lastig wordt valt de Koopmans Ecoleum te proberen; dit is een beits voor onbehandeld hout.
Afplakken (optioneel): Als je naast de schutting ook andere oppervlakken wilt beschermen, zoals de grond of aangrenzende muren, kun je afplaktape gebruiken.
Stap 2: Impregneerolie/ primer aanbrengen (optioneel)
Als de schutting nieuw is of als je een compleet andere kleur wilt aanbrengen, kan het aanbrengen van een primer of impregneerolie nuttig zijn om een goede basis te creëren. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en voorkomt dat de verf wordt geabsorbeerd door het hout, maar u kunt ook meerdere lagen van de beits aanbrengen.
Stap 3: Verf / beits aanbrengen
Roer de verf goed door met een verfstokje om de pigmenten gelijkmatig te verdelen. Gebruik een kwast of verfroller om de verf aan te brengen. Als je de houtnerf wilt behouden, is een kwast de beste optie. Een verfroller is sneller en handiger voor grote oppervlakken. Werk in secties en breng de verf gelijkmatig aan op de schutting. Probeer lange, gelijkmatige streken te maken om een uniforme afwerking te krijgen. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat druipers ontstaan.
Laat de eerste laag drogen volgens de aanwijzingen op het verfblik. Breng indien nodig een tweede laag aan voor een betere dekking en duurzaamheid.
Stap 4: Schoonmaken en opruimen
Ruim al het gebruikte materiaal goed op en reinig de kwasten of verfrollers met water of de aanbevolen verdunner van de verf.